leaves.png

Ustanovitelj

rinpoche.jpgGangšar Rinpoče se je leta 1979 rodil v rojstnem kraju kralja Gesarja v okrožju Dege tibetanske avtonomne prefekture Ganza, province Sečuan.

Kot otrok je bil Gangšar Rinpoče zelo elegantnega videza in prijaznega značaja. Bil je nadarjen, svoje učitelje pa je presenetil s pridobivanjem znanja z nepričakovano hitrostjo. Dilgo Kyentse Rinpoče ga je pri devetih letih prepoznal kot reinkarnacijo velikega mojstra Khenpo Gangšarja. Pri enajstih letih je bil ustoličen v Šečen samostanu, kjer je poglobljeno sprejemal učenja in prakse budizma. 

Gangšar Rinpoče je pomagal pri širjenju in spodbujanju budizma v Tibetu in drugih predelih Kitajske, sprejel je veliko učencev in podpiral mnogo različnih samostanov.

Ko je videl probleme, s katerimi se soočajo njegovi ljudje in še posebaj žalosten položaj številnih sirot, se je odločil, da bo ustvaril solo za njih. Od leta 2004 je posvetil ves svoj čas delovanju Šečen dobrodelne šole za sirote.

O Šečen samostanu

Samostan Šečen je eden od šestih glavnih Nyingmapa samostanov in se nahaja v vasi Šečen v okrožju Derge, v Khamu (sedaj na severu kit. province Sečuan). Ustanovljen je bila leta 1731, njegovo polno ime pa je Šečen Tannyi Dhargye Ling samostan, kar pomeni "Tok svetnikov odprtega in skrivnega budizma". Tu je veliko izurjenih mojstrov doseglo izpopolnitev svoje budistične vadbe. Svoje znanje in izkušnje so nato prenašali na nove generacije menihov in laikov. Šečen samostan je bil v času kulturno revolucije povsem porušen. V 80-ih letih dvajsetega stoletja je bil pod vodstvom Dilgo Kyentse Rinpočeja obnovljen. Trenutno se v samostanu uči in vadi več sto menihov, po vsej državi pa je več kot 300 vej samostana Šečen.

yak.png